Jatkuva siivoaminen stressaa?
Arki, Hyvinvointi, Koti

Jatkuva siivoaminen stressaa? Mitä jos kokeilisit tätä!

Jatkuva siivoaminen stressaa? Mitä jos kokeilisit tätä!

Onko seuraava tuttua: Jatkuva siivoaminen stressaa? Mietit usein mitä kaikkea sinun pitäisi kotona siivota? Stressaaminen sotkusta pitää hermosi koko ajan kireällä?

Mainitsin Instagramin stoorien puolella miten olen muuttanut siivoustottumuksiani varsinkin viime vuoden aikana ja miten olen huomannut, että jatkuva siivousstressi on lähes kokonaan poissa. Mistä siis on kyse?

No intuitiivisesta ja sallivammasta siivoamisesta tietenkin. Siinä missä toin näitä vuosien mittaan omaan syömiseen, olen tuonut niitä lähes huomaamattani myös siivoustottumuksiini ja moneen muuhun arjessani. 

 

Jatkuvaa, kuluttavaa stressiä sotkusta!

Ennen saatoin stressata sotkuisesta kodista todella paljon ja itse siivoamista oli lopulta todella vähän. Stressin myötä mietin koko ajan mitä kaikkea pitäisi tehdä ja miten hommaa on niin paljon etten saanut siivoamista välillä edes aloitetuksi, koska siivoamisen valtava määrä kuristi kurkkua. Yritin vältellä siivoamista eri tavoin, jolloin stressi vain kasvoi ja kasvoi ja tämä mutsi oli kireä kuin viulunkieli… 😀

Nykyään kun tiedän, ettei minun ole pakko tehdä mitään, vaan saan tehdä jos siltä tuntuu, vie tämä vapauttava tunne siivoamisesta pakon pois, joka on taas johtanut siihen, että meillä on ollut kotona siisteintä ikinä. Mikä on melko huvittavaa verrattuna siihen, että nyt käytän siivoamisesta stressaamiseen olemattoman vähän aikaan, kun taas aiemmin käytin siihen järkyttävän paljon aikaa ja kotona tuntui olevan aina sotkuista.

 

Eli salliva ja intuitiivinen siivoaminen auttoi lisäämään siivousintoa ja vähensi stressiä!

 

Miten tämä käytännössä toimii?

Kaikki lähtee liikkeelle mielestäni siitä, että ottaa koko touhusta pakon pois. Eli kannattaa miettiä, ettei sinun ole PAKKO tehdä yhtikäs mitään, mutta SAAT tehdä jos haluat. Sinun ei ole pakko pitää kotiasi jatkuvasti tiptop-kunnossa, mutta saat pitää siitä hyvää huolta jos haluat. 

Toinen, joka on mielestäni todella mieluinen tapa siivota, on se, että päättää tehdä vain vähän kerralla oman jaksamisen mukaan. Tämä tarkoittaa, että siistit vain yhden tason tai huoneen ja se riittää sillä kertaa. Yleensä kuitenkin pienen alueen siistiminen johtaa toiseen alueeseen ja lopulta saattaa huomata siivonneensa enemmänkin, joka on mukavaa plussaa. Jos taas huvitti siistiä vain tason verran, silloin sekin riittää ihan hyvin.

Kolmas, jonka olen huomannut helpottavan stressiä on se, että käy joko toimeen tai sitten koittaa hyväksyä tilanteen ja päästää siitä irti. Eli kun huomaa siivousstressin nousevan, joko tekee sen eteen jotain heti tai sitten hyväksyy tilanteen ja pyrkii päästämään stressistä irti. Ei jää murehtimaan asiaa sen enempää, vaan toimii tai koittaa unohtaa koko asian ja keskittyä muuhun.

Neljäs joka siivoamisen suhteen kannattaa tehdä on toisten mielipiteiden unohtaminen ja keskittyä enemmän omaan tekemiseen. Jokaisen kodissa on juuri sen näköistä ja oloista kuin itse haluaa, eikä kodin tarvitse aina olla näyttelykunnossa jos ei oma jaksaminen tai aika anna periksi. Varsinkin lapsiperhearjessa sotkua ei voi välttää, joten siihen kannattaa totutella myös sen mukaisesti. Maailma ei kaadu, jos yllätysvieraat iskevät paikalle ja olohuone on täynnä leluja ja sohvatyynyt missä sattuu. Se on elämää vain, eikä maailmanloppu! 

 

Joskus on pakko, muttei läheskään aina!

Toki joskus on tilanteita jolloin tulee siivota kerralla koko koti vaikkei juuri silloin huvita, mutta tällaisia tilanteita on yleensä vähemmän ja yleensä voi mennä rennommalla ja sallivammalla otteella eteenpäin ja tehdä juuri sen verran kuin sillä hetkellä huvittaa ja jaksaa.

Nykymaailmassa varsinkin meillä naisilla on niin valtavan suuret odotukset itsestämme. Ajattelemme, että on PAKKO pitää kaikki kunnossa; itsemme, kotimme, lapsemme, työmme, parisuhteemme… Tämä pakko nakertaa meidän henkisen ja fyysisen jaksamisen ja jossain kohtaa moni nainen huomaa olevansa lopussa.

Tämän pystyy välttämään sillä, että ottaa omasta tekemisestä pakon pois ja on itseä kohtaan lempeämpi ja armollisempi. Miettii mieluummin, miten saa tehdä eri asioita ja ymmärtää myös karsia pois sellaisia tekoja, jota ei ole pakko tehdä, koska kaikkea ei ole OIKEASTI pakko tehdä. Kaikkea ei ole pakko tehdä varsinkaan silloin jos ei itse halua. 

 

Lempeyttä, armollisuutta ja sallivuutta omaan tekemiseen!

Itsensä piiskaamisen ja täydellisyyden tavoittelun sijaan kannattaa yrittää höllätä piiskurina olemista ja antaa itselle mahdollisuus tehdä asioita mukavammalla tavalla, josta on otettu pakko pois. Tarkoitti se sitten siivoamista, treenaamista, syömistä tai mitä tahansa.

 

Katso myös: 

Kaikki uusimmat blogipostaukset

Seuraa Meritaa Instagramissa!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Lataa ilmainen 7 päivän ruokavalio!

Syötä alle sähköpostiosoitteesi ja saat terveellisen ja monipuolisen ruokavalion muutamassa minuutissa itsellesi. 

Lue lisätietoa ilmaisesta ruokavaliosta tästä linkistä! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.