ketogeeninen ruokavalio
Muut

Ketogeeninen ruokavalio on näiden kahden valinta – lue miksi! Osa 1/2

Ketogeeninen ruokavalio on tällä hetkellä kovassa suosiossa! Mielenkiinnosta halusinkin kysyä kahdelta ketogeenistä ruokavaliota jo pitkään noudattaneelta henkilöltä kysymyksiä ketoiluun liittyen!

Molemmat henkilöt vastasivat kysymyksiini todella kattavasti, joten päätin jakaa vastaukset kahteen eri osaan. Tästä ensimmäisestä osasta löydät Helin eli Rouva Keton vastaukset kysymyksiini ja toisesta osasta Mariella Pudaksen vastaukset.

Psst. Ennen kuin siirryt lukemaan Helin vastauksia, lue lyhyesti mistä ketogeenisessä ruokavaliossa on kyse, jotta sinulla on parempi käsitys mistä tässä postauksesssa puhutaan. 

Ketogeeninen ruokavalio lyhyesti

Ketogeeninen ruokavalio kehitettiin alunperin hoitomuotona epilepsian hoitoon, koska ketogeenisen ruokavalion avulla voitiin saada aikaan muutoksia aivojen metaboliassa. 

Ketogeeninen ruokavalio ei ole yhtä kuin runsasproteiininen dieetti, vaan ketogeenisessä ruokavaliossa makrot jaetaan siten, että päivän aikana saadaan energiaa:

  • 70% rasvasta
  • 20% proteiineista
  • 5-10 % hiilihydraateista

Syömällä paljon hyviä rasvoja ja minimaalisesti hiilihydraatteja, keho saatetaan hallittuun paastotilaan, jossa keho ja aivot alkavat sokeripohjaisten energiamuotojen sijaan käyttämään hyväkseen maksan rasvoista tuottamia ketoaineita – asetoasetaattia, beeta-hydroksibutyraattia sekä asetonia. Tätä tilaa, jossa glukoosi korvautuu ketoaineilla, kutsutaan ketoosiksi. Ketoosin aikana keho tuottaa tarvitsemansa energian hiilihydraattien sijaan kehon omista varasto- sekä ravinnosta saatavista rasvoista.

Lähde: Hannamari Rahkonen 

Nyt annetaan puheenvuoro Helille!

ketogeeninen ruokavalio

Kuka olet?

Olen Heli, hyvinvointialan yrittäjä, kätilö ja sairaanhoitaja, opiskelen parhaillaan ravintoneuvojaksi. Yritykseni Rouva Keto tarjoaa hyvinvointia ja ohjausta elämäntapamuutokseen ja ketogeeniseen ruokavalioon naisille verkkovalmennuksen sekä sisällöntuottamisen muodossa.

Kuinka kauan olet noudattanut ketoruokavaliota?

Olen noudattanut ketoruokavaliota lähes 4 vuotta.

Miksi alunperin lähdit kokeilemaan ketoruokavaliota?

Lähdin kokeilemaan ketoruokavaliota tilanteessa, jossa olin normaalipainoinen. Olin juuri ”laihduttanut” kymmenisen kiloa kaloreita laskemalla, virallisten suositusten mukaan vähärasvaisesti syöden ja liikuntaa lisäämällä. Tiesin, etten saa pidettyä painoani kurissa, niinkuin en monta kertaa aiemminkaan. Olin siis tyypillinen jojo- nainen, sain aina kerrytettyä 10 kiloa painoa lisää itselleni. Keton avulla olen pysynyt jo pian 4 vuotta ihannepainossani, vaikkakin alussa kun lähdin liikkeelle ihan yksin, jouduin oppimaan monia asioita kantapään kautta…

Miten juuri keto on jäänyt mukaan arkeesi? Miten keto eroaa mielestäsi muista ruokavalioista? 

Keto jäi elämääni, koska se oli ratkaisu todella moneen ongelmaan josta kärsin. Keto eroaa muista ruokavalioista siten, että sillä on terapeuttisia vaikutuksia kehoon ketoaineiden muodossa ja se on ainutlaatuinen ruokavalio siinä mielessä, että se vaihtaa elimistön aineenvaihduntatilan kokonaan rasvapolttoiseksi. Ketolla on mahdollista hoitaa erilaisia epätasapainotiloja kehossa.

Mikä on mielestäsi parasta ketoruokavaliossa?

Ihan parasta ketoruokavaliossa on, että saa syödä niin hyvää ruokaa!! Sekä se, että elämä on sokeritonta ja on täysin vapaa sokerista ja mieliteoista. Jos jotain tekee mieli, aina on tarjolla jotain ihanaa, mitä voi ketoruokavalion puitteissa syödä.

Kenelle suosittelet ketoruokavaliota?

Suosittelen jokaista naista kokeilemaan ketoruokavaliota. Mikään ei sovi kaikille, se on selvää, mutta ainoastaan kokeilemalla voi tietää. Erityisesti jojo- laihduttajille, heille joilla on kertynyt pienikin rengas vyötärölle, jos on usein nälkä ja väsyttää ja kovasti mielitekoja. Ketoruokavaliota voi kokeilla, vaikka ei olisi ylipainoakaan. Se rauhoittaa hiljaista tulehdusta ja auttaa todella monilla suolisto-ongelmiin.

Vinkkisi aloittelevalle ketoilijalle?

Aloittelijan kannattaa ottaa joku valmennus, sillä alussa voi mennä helposti ns. metsään, vaikka lopulta ruokavalio on hyvin helppo toteuttaa, kunhan oppii. Tärkein ohje on ajatella, että kyseessä on elämäntapa, ei dieetti. Ketoon on tarjolla monenlaista ohjausta, valitettavasti myös ihan vääränlaista, jossa suositaan vähärasvaisia tuotteita, keinomakeutusaineita ja niukkaa syömistä. Liikkeelle kannattaa lähteä rauhassa ja ohjattuna.

Tuleeko mieleesi jotain harhaluuloja, joita haluaisit korjata liittyen ketoruokavalioon?

Ketoruokavalioon liittyy kovin paljon harhaluuloja ja niitä pääsee oikomaan esimerkiksi seuraamalla Rouva Ketoa Facebookissa.

Lemppari ketoateriasi? 

Lempiketoateriani on ehdottomasti kunnon ketoburger, jossa sämpylän virkaa toimittavat laadukkaasta jauhelihasta tehdyt pihvit. Itse tehty majoneesi, kunnon juusto, siivu siankylkeä, tomaattia, punasipulia ja itsetehtyjä mummonkurkkuja. Namiiiii! Kylkeen voi paistaa oliiviöljyssä muutaman halloumiranskalaisen.

– Terkuin Heli

Käy tutustumassa Helin sivustoon tästä linkistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.