Mitä ovat suojaravintoaineet
Muut

Mitä ovat suojaravintoaineet?

Mitä ovat suojaravintoaineet?

Mitä ovat suojaravintoaineet? Mitkä ovat niiden tehtävät? Mistä niitä olisi hyvä saada? Lue lyhyt ja ytimekäs tietopaketti suojaravintoaineista!

Suojaravintoaineet tarkoittavat vitamiineja ja kivennäisaineita, joita tulee saada ravinnosta, koska elimistö ei pysty niitä itse valmistamaan, ainakaan riittävissä määrin. Vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi suojaravintoaineita ovat myös proteiinit, jotka toimivat lisäksi energiaravintoaineena. Lisätietoa proteiinista saat tästä linkistä.

 

Mihin suojaravintoaineita tarvitaan?

Suojaravintoaineet ovat välttämättömiä terveyden kannalta ja tämän vuoksi suojaravintoaineiden riittävä saanti kannattaa varmistaa päivittäisellä monipuolisella syömisellä.

Suojaravintoaineet osallistuvat muun muassa elimistösi eri säätelytehtäviin ja elintoimintojen ylläpitoon. Esimerkiksi solut vaurioituisivat ilman C- ja E-vitamiineja ja energia-aineenvaihdunta hiipuisi ilman B-vitamiineja. Ilman rautaa hapen kuljettaminen veressä ei onnistuisi. (*Lähde: kirja 2.)

Suojaravintoaineet eivät tuota energiaa, mutta niitä tarvitaan energian tuottamiseksi ravinnosta. Muun muassa vitamiinit ovat orgaanisia aineita ja ne aktivoivat proteiineja ja entsyymejä, jotka toimivat elimistön biologisia reaktioita nopeuttavina katalysaattoreina. Kivennäisaineet ovat epäorgaanisia aineita, jotka tulevat ravintoketjuun maaperästä. Muun muassa kalsium, magnesium ja fosfori ovat tärkeimpiä luuston ainesosia ja natrium ja kalium säätelevät elimistön nestetasapainoa. (* Lähde: kirja 3)

 

Suojaravintoaineiden paras lähde on aito ruoka!

Vitamiineja ja kivennäisaineita on helppo popsia purkista, mutta paras lähde niille on aito, puhdas ruoka purkista popsimisen sijaan. Tämä ihan sen vuoksi, että ravinnosta saatuna suojaravintoaineet imeytyvät paremmin elimistöön kuin lisäravinnevalmisteista. Kuten esimerkiksi rauta imeytyy tehokkaammin punaisesta lihasta kuin rautavalmisteesta.

 

Varmistamalla, että syöt päivittäin monipuolisesti, värikkäästi ja terveellisesti pystyt paremmin turvaamaan riittävän päivittäisen suojaravintoaineiden saannin.

 

Keskimäärin suomalaiset saavat suht riittävästi suojaravintoaineita ruokavaliostaan. Ainoastaan raudan, D-vitamiinin ja folaatin saanti voivat jäädä vähemmälle. (*Lähde: kirja 2) 

Mitä ovat suojaravintoaineet

Yksipuolinen ja niukka ruokavalio voi aiheuttaa suojaravintoaineiden puutetta!

Jos ruokavalio on niukka ja yksipuolinen, silloin suojaravintoaineiden saanti voi olla puutteellista. Varsinkin jos ruokavaliosta puuttuu kaikki värikäs; kasvikset, marjat ja hedelmät, silloin kannattaa omaa ruokavaliota lähteä kohentamaan ja väriä lisäämään. Näin tekemällä omasta ruokavaliosta tekee terveellisemmän ja monipuolisemman kokonaisuuden, jolloin myös varmistaa paremmin eri suojaravintoaineiden saannin.

 

Liikunta ja riittävä suojaravintoaineiden saanti!

Aktiivisella liikkujalla suojaravintoaineiden tarve voi olla jopa kaksinkertainen, joten sen vuoksi liikkujan on entistä tärkeämpää pitää huolta riittävästä energiansaannista, ruokavalion monipuolisuudesta ja terveellisyydestä. 

 

Kasvisruokavalio ja suojaravintoaineiden saanti:

Kasvissyöjien ja erityisesti vegaanien kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin alla mainittujen suojaravintoaineiden saantiin:

  • B12-vitamiini
  • rauta
  • kalsium
  • D-vitamiini
  • Jodi
  • B2-vitamiini
  • Sinkki
 

Suojaravintoaineet listattuna:

Vitamiinit:

  • A-vitamiini
  • D-vitamiini
  • E-vitamiini
  • K-vitamiini
  • B-vitamiinit
  • C-vitamiini

Kivennäis- ja hivenaineet:

  • Kalsium
  • Fosfori
  • Natrium
  • Kalium
  • Magnesium
  • Rauta
  • Seleeni
  • Jodi
  • Fluori
  • Sinkki
  • Kromi
  • Kupari
  • Mangaani

Pohdi hetken aikaa omaa ruokavaliotasi

Jos kuvittelet eteesi samalle pöydälle kaikki kuluneen viikon ateriasi, minkä värinen pöytä olisi? Löytyisikö aterioista monipuolisesti sateenkaaren eri värejä? Olisiko ateriat monipuolisia kokonaisuuksia? 

Jos pöytä täyttyisi vaaleanruskean eri sävyistä, silloin riittävä suojaravintoaineiden saantisi voi jäädä vajaaksi. 

Parhaiten ja helpoiten pääset tekemään kohennusta ruokavaliossasi siten, että lisäät aluksi ainakin 2-3 päivän ateriallesi kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Kun tämä määrä on riittävä, pyri lisäämään niitä jokaiselle päivän aterialle. Hiljalleen värin lisäämisen jälkeen voit lähteä askel kerrallaan tekemään muita kohennuksia ruokavaliossasi ja varrmistaa ajan mittaan terveellisemmän kokonaisuuden!

Vinkki: Smoothiet ovat myös helppo tapa nauttia kerralla suuri määrä värikkäitä kasviksia. Katso täältä kaikki smoothieresepti!

 

Lue lisää terveellisestä ravinnosta!

Seuraa Meritaa Instagramissa!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lähteet:

  • Kirja 1. Ravitsemus kuntoon (Aleksi Niemi 2006)
  • Kirja 2. Vitamiinien ja kivennäisaineiden ABC (Marja-Leena Nurminen 1997)
  • Kirja 3. Vitamiinit ja kivennäisaineet (Sara Rose 2005)
  • Smartmoves 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.