punajuuren terveyshyödyt
Muut

Punajuuren terveyshyödyt + punajuuri-vihersmoothien resepti

Punajuuri, tuo pieni, tummanpunainen juures, jonka terveyshyödyistä kannattaisi ottaa kaikki ilo irti lisäämällä punajuurta omaan ruokavalioon aina säännöllisin väliajoin. Tässä kirjoituksessa jaan sinulle punajuuren terveyshyödyt, joiden avulla saatat innostua ensikerralla kaupassa nappaamaan tuoreosastolta punajuuripussin kärryysi. Kerron myös miten punajuurta kannattaa lisätä omaan ruokavalioon ja miten onnistut syöttämään punajuurta myös perheen pienimmille.

 

Punajuuren terveyshyödyt

Punajuuri on todellinen terveyspommi, jota kannattaisi sisällyttää omaan ruokavalioon säännöllisesti. Miksi? Koska punajuuri on ravinnerikas juures, joka sisältää useita eri vitamiineja, kuten esimerkiksi A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Tämän lisäksi punajuuri sisältää myös rautaa, magnesiumia, mangaania, kaliumia, kalsiumia, natriumia, kuparia ja sinkkiä.

Punajuuressa on myös polyfenoleja ja betaiinia, jotka ovat luonnon omia antioksidantteja. Punajuuressa on myös beetasyaania, voimakasta antioksidanttia, jonka vuoksi punajuuri on voimakkaan punaisen värinen. Antioksidanttipitoisuuden lisäksi punajuuri on myös todella hyvä ravintokuidun lähde, joka tukee suoliston toimintaa ja suoliston hyvinvointia.

Mikä on antioksidantti? Antioksidantti on hapettumisenestoyhdiste, jonka tarkoituksena on estää muiden yhdisteiden hapettumista ja poistaa elimistöstä happiradikaaleja.

Elimistösi tuottaa suurimman osan antioksidanteista itse, mutta saat antioksidantteja myös ravinnerikkaasta ruokavaliosta.

 

Punajuuri on maksan ystävä

Niin kuin aiemmin mainitsin, punajuuri sisältää betaiinia, joka on antioksidantti, joka auttaa maksaa poistamaan elimistöstä haitallisia aineita, jonka ansiosta keho puhdistuu. Raa’assa punajuuressa betaiinia on 129mg 100 grammaa kohtaan. Punajuuren lisäksi hyvä betaiinin lähde on myös pinaatti, joka sisältää 550mg betaiinia 100 grammassa pinaattia.

 

Mitä tulee ottaa huomioon punajuurta syödessä?

Suositusten mukaan alle 1-vuotiaille lapsien tulisi välttää nitraattia sisältäviä ruokia. 

Punajuurta suositellaan nauttimaan hyvin kypsennettynä, koska punajuuri saattaa sisältää kypsentämättömänä pieniä määriä nitraattia. Nitraatista on ollut paljon puhetta ja muun muassa sen terveysvaikutuksista. Nitraatti ei sinällään ole haitallista terveydelle, mutta se saattaa muuttua elimistössä nitriitiksi, joka muuttaa verenkierrossa hemoglobiinin sisältämän raudan muotoon, jossa se ei pysty kuljettamaan happea yhtä tehokkaasti eteenpäin.

Nitraatin ja nitriitin haitallisuudesta ollaan montaa mieltä. Uusissa tutkimuksissa niistä on jopa löydetty terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten niiden vaikutus verisuonten parempaan toimintaan, verenpaineen alentamiseen ja jopa liikunnallisen suorituskyvyn parantamiseen. Monet urheilijat saattavatkin sisällyttää punajuurta omaan ruokavalioon juurikin sen nitraattipitoisuuden vuoksi, jonka avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti suorituskykyyn. Nitraatti nimittäin auttaa laajentamaan verisuonia, jonka ansiosta happi kulkeutuu paremmin lihaksiin. Tämä auttaa urheilijaa parantamaan suoritusta ja siitä on hyötyä myös palautumiseen.

 

Miten sisällyttää punajuurta omaan ruokavalioon?

 • kypsennettynä voi syödä sellaisenaan
 • raasteena (tällöin myös kypsennettynä)
 • sosekeitossa
 • pataruokiin
 • uunijuureksena
 • smoothien joukossa keitettynä tai jauheena (saa netistä tai luontaiskaupoista)

Punajuurta voi nauttia kypsennettynä sellaisenaan lisäämällä sitä omalle lautaselle salaatin rinnalle. Punajuuren voi myös sekoittaa smoothien joukkoon, jossa se tuo smoothieen syvää punaista väriä ja lisää smoothien ravinnerikkautta. Smoothiessa punajuuren makua saa laimennettua lisäämällä smoothieen joukkoon myös hedelmiä tai marjoja, jotka tuovat juomaan lisää makeutta. Toinen hyvä keino on hyödyntää punajuurijauhetta, joka on todella helppo lisä omaan ruokavalioon. Punajuurijauheen avulla nimittäin säästyy punajuurien keittämiseltä ja kuorimiselta ja smoothien joukkoon voi vain helposti lisätä lusikan avulla jauhetta, todella kätevää!

Punajuuren voi yhdistää myös vihersmoothieen joukkoon. Alta löydät maukkaan smoothien reseptin.

Yksi vaihtoehto on valmistaa unajuuresta ”uuniranskalaisia” tai kuutioita kuorimalla ja kuutioimalla punajuuret paloiksi kulhoon, ripottelemalla joukkoon öljyä ja ripauksen ruususuolaa ja paistamalla uunin keskitasolla 175-200 asteessa noin 45-60 minuuttia. Uunijuuresten lisäksi punajuuri sopii myös patoihin tai raastettuna kastikkeiden joukkoon.

 

Miten saada lapset syömään punajuurta?

Omien lasten kohdalla olen kokenut parhaaksi keinoksi sekoittaa kypsiä punajuuria lasten smoothieiden joukkoon ja lisännyt niihin myös runsaasti marjaa tai hedelmää, jolloin punajuuri ei maistu juomassa juuri ollenkaan. Näin lapset ovat kulauttaneet smoothien kurkusta alas ilman moitteita. Olen myös hyödyntänyt aiemmin mainitsemaani punajuurijauhetta, joka on todella kätevä varsinkin niihin päiviin, kun ei ole aikaa keitellä punajuuria.

Toisena keinona olen pyytänyt lapsia kokkaamaan ruokaa kanssani, jolloin lapsi syö ruokaa mielellään, koska on ollut mukana sen valmistamisessa. Meidän lasten mielestä on myös hyvin hauskaa käsitellä punajuurta, koska siitä saa ”hienon” väriset kädet ja punajuurta syömällä kielen väri muuttuu, jota on siistiä ihastella peilistä.

Suosittelen pyytämään lapsia rohkeasti mukaan kokkaamaan. Toki sotkua siitä aina hieman enemmän seuraa, mutta sotku on vain sotkua, jonka saa siivottua. Yhdessä kokkaamalla lapsen pystyy tutustuttamaan uusiin ruoka-aineisiin ja lapsiinnostuu maistamaan uusia makuja, jonka avulla löydetään uusia ruokia, jotka rikastuttavat lapsen ruokavaliota.

Huom! Nitraattipitoisia ruokia ei suositella alle 1-vuotiaille. 

 

punajuuren terveyshyödyt

Punajuuri-vihersmoothie

Ateria: kasvis, smoothie, Välipala
Annosta: 1

Ainekset:

 • 2 2 keitettyä punajuurta - tai 1-2 rkl luomu punajuurijauhetta (esim. Foodin)
 • 2 rkl Ambroniten Drinkable Supermeal -jauhetta

 • 3 lehtikaalin lehteä
 • 1/2 tl chlorella jauhetta
 • 1 tl hunajaa
 • sitruunamehua
 • 2-3 dl vettä

Valmistusohjeet:

 • Poista punajuurista kannat ja kuori ne. Huuhtele ja leikkaa lehtikaalin lehdistä varret pois ja lisää yhdessä punajuurien kanssa tehosekoittimeen. Lisää sen jälkeen kaikki loput ainekset ja sekoita hyvin keskenään.

Lisätiedot:

Ps. Punajuuren kypsäksi keittämisessä menee noin tunti. Sen jälkeen punajuuret kannattaa kääriä sanomalehden sisään ja antaa jäähtyä kaikessa rauhassa ja hyödyntää smoothiessa esimerkiksi seuraavana aamuna. Itse keitän kerralla muutaman punajuuren ja osan käytän smoothieissa ja osan pilkon lounaalla tai päivällisellä salaatin rinnalle.
Kokeilitko tätä reseptiä?Mainitse @meritavaananen tai tägää #meritavaananen! 🙂
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.